У Књажевцу по девети пут одржан „Тозин лонац“

На излетишту Бањица, код Књажевца, по девети пут одржан је ”Тозин лонац”, кулинарска манифестација, посвећена Светозару Јовановићу, археологу Завичајног музеја у Књажевцу.

Овом приликом учествовало је 15 екипа, углавном из Књажевца, али и из других градова Србије. Припремана су домаћа јела, а посетиоци су први пут могли да пробају и јело из Индије.

Ова кулинарска манифестација је од великог значаја, јер уједно привлачи и велики број туриста на излетиште Бањица, истакла је Љиљана Михајловић, председница Удружења за неговање традиције ”Извор” из Књажевца.

„Манифестација је посвећена Светозару Јовановићу, археологу Завичајног музеја у Књажевцу, а поред тога био је и врхунски кулинар, најпознатије је ‘Тозино пржено’. Ми као Удружење чувамо и нематеријалну културну баштину и зато овом приликом спремамо традиционална јела. Такође, ово место је изабрано, јер овде имамо и туристичку бањску понуду, од недавно ту је направљен и велнес центар, тако да на овај начин промовишемо и туристичку понуду Књажевца“, казала је Михајловић.

Жири је имао најтежи посао, да оцени које је јело најбоље. С обзиром да је представљено много различитих јела, на крају су ипак све екипе биле победници, односно свака екипа је награђена. Председник жирија ове године био је Стеван Давидовић из Новог Бечеја, иначе братске општине Књажевца.

„Сви су се трудили да прикажу специјалитете овог краја. За мене као некога ко долази из Војводине ово је веома занимљиво, многе ствари сам први пут пробао. Ту је белмуж, затим индијска храна, ту је и екипа из Алексинца која се лепо обукла за ову манифестацију… Књажевац и Нови Бечеј имају дугу традицију пријатељства и надам се да ћемо то пријатељство неговати и у будућности“ поручио је Давидовић.

Према мишљењу жирија, најбоље организована екипа било је Удружење „Радиност“ из Алексинца.

Организатори „Тозиног лонца“ су Удружења за неговање традиције ”Извор” из Књажевца, уз подршку Општине Књажевац.

Извор-Темпо радио